Roskilde 1999 — anbefalinger

Vi i B-gjengen (obskuristene) har vært på et utall musikkfestivaler over hele verden i mange år. Sammen med årelang intens platekjøping, har vi opparbeidet en innsikt over det som rører seg i musikkverden over en stor bredde.

Derfor vil vi gjerne dele noe av dette med dere i en anbefaling over det vi synes er verd å få med seg på Roskilde-festivalen 1999.

Vi har særlig interesse for kvalitetsartister som kanskje ikke er særlig kjent, men som vi mener fortjener et mye større publikum.

Denne siden vil bli oppdatert med personlige betraktninger over den enkelte artist framover mot festivalens begynnelse.

Bob Hund (S)

Spiller: Lørdag 3. juli 1999 kl 0230, Green.

Bob Hund startet opp høsten 1991. Navnet stammer fra en seriefigur, hunden Bob the dog. Medlemmene kommer fra Helsingborg, Stockholm og Södertalje.

De ble kjent gjennom en del konserter på Fatburen og Cityhallen tidlig i 1993. De hadde ingen platekontrakt, men alle ville se bandet med den "gærne" sangeren som hoppet 5 meter opp i luften. Noen av de banda som Bob Hund er influert av er Velvet Undergroud, Kraftwerk og Pere Ubu.

Aktuelle utgivelser:

til toppen

Built to Spill (US)

Spiller: Lørdag 3. juli 1999 kl 2130, White.

Built to Spill består av Brett Nelson (bass), Doug Marsch (gitar og vokal) og Scott Plouf (trommer). Det hele startet med et lite men ikke dermed mindre viktig band, kalt Treepeople. Bandet besto av Doug, Scott Schmaljohn og en hel haug med forskjellige bassister og trommeslagere. Doug forlot bandet i 1992 etter at gruppen hadde gitt ut to album og et par EP-er.

Doug dannet Built to Spill i 1992 og de gav ut debuten "Ultimate Alternative Wavers", der musikken var preget av eksperimentell jam-orientert pop musikk.

Deres siste utgivelse, "Keep it Like A Secret", har høstet stor heder. Bandet er blitt kalt "verdens mest populære ukjente band ". Built to Spill skal forøvrig spille to kvelder på So What i midten av juli.

Aktuelle utgivelser:

til toppen

Derrick Carter (US)

Spiller: Fredag 2. juli 1999 kl 0200, Tech One.

Kjent for å lage house av mørk kaliber og opptrer også under navnet Rednail Kids. Er kjent for å være Chicagos house-verdensmester. Spilte på Jazid i Oslo 18. februar 1999.

Aktuelle utgivelser:

til toppen

Cibo Matto (JAP)

Spiller: Lørdag 3. juli 1999 kl 2330, White.

Denne omtalen sakset fra Dagsavisen skulle være nok til å fange interessen:

Cibo Mattos debutalbum «Viva! La Woman» bar bud om at New York var blitt en smått absurd popduo rikere. To japanske jenter, Miho Hatori og Yuka Honda, sang om mat og hadde en sans for lyd som førte dem ut på de villeste veier rent stilmessig. På grunn av dette har de blitt sammenlignet med band som Soul Coughing og andre fusjonsvillige grupper, og den nye platen «Stereotype A» – skuffer ikke de som er hektet allerede. CM har vokst, ikke minst i forhold til tekstene. Nå er de høytflygende og surrealistiske, tilpasset musikkens fascinerende krumspring og melodiøse flørt, CMs kjerne er fortsatt Miho og Yuka, men duoen er utvidet til kvartett med ikke ukjente Sean Lennon samt Timo Ellis. Med et imponerende antall instrumenter fra alle mulige strenge-, blåser- og perkusjons-«familier» lager de musikk som er både rar, geografisk grenseløs og kommersielt fengende på en og samme tid. Enten du hører jazz, funk, hiphop, storbandmusikk eller sukkerpop i svingene på denne platen, garanterer jeg at den vil gjøre inntrykk.

til toppen

Coldcut (UK)

Spiller: Lørdag 3. juli 1999 kl 2400, Tech Two.

Består av Matt Black og Jonathan More og er regnet som en av de aller største innen sjangeren. Driver sitt eget plateselskap Ninja Tune. De spilte blant annet i Oslo 6. desember 1997 sammen med Hex.

Aktuelle utgivelser:

til toppen

Cornelius (JAP)

Spiller: Fredag 2. juli 1999 kl 0130, White.

Han kommer fra Japan og heter egentlig Keiko Oyamada. Den kritiker-hyllede pop-odysseen Fantasma kom ut i 1998 og gjorde ham kjent for alvor. Dette albumet er i følge den norske distributøren HS Distribusjon «en hyllest til popstjernestatus i stadionformat der rytmer, gitartyngde og orkestrerte arrangementer smelter sammen til en uforskammet fengende og muntert berg-og-dalbaneritt gjennom pophistorien. Han spiller alle instrumentene sjøl og er blottet for sjanger-restiksjoner som mange andre popartister er tynget med». Spiller også på årets Quart-festival.

Aktuelle utgivelser:

til toppen

Death in Vegas (UK)

Spiller: Fredag 2. juli 1999 kl 2100, Tech one.

Death In Vegas er en duo bestående av Richard Fearless og Steve Hellier som debuterte i 1996. Musikken karakteriserer de som breakbeat, guitar, acid bleeps, rub-a-dubs, and fucked-up noises satt sammen på deres egen måte.

Aktuell utgivelse:

til toppen

Die Sterne (D)

Spiller: Lørdag 3. juli 1999 kl 1700, White.

En låt på RO3003-samleren nevnt som aktuell utgivelse, dog i remixversjon av Le Hammond Inferno. Gruppa har mye humor og kan bli en av festivalens store overraskelser. Må sjekkes ut!

Anbefalt utgivelse:

til toppen

Frederic Galliano (F)

Spiller: Fredag 2. juli 1999 kl 1530, Tech two.

Frederic Galliano er en fransk komponist, programmerer og DJ i slutten av 20-åra. Sin musikalske bakgrunn henter han ikke fra den elektroniske musikken, men fra akustisk musikk, jazz og afrikansk musikk. På debutalbumet Espaces Barouques fra 1997, inspirert av filosofen Gilles Deleuze, benyttet han matematiske formler for å organisere musikken. Roskilde-festivalen lover 4 musikere og en danser i tillegg til Galliano på scenen.

Anbefalte utgivelser:

til toppen

Gluecifer (N)

Spiller: Torsdag 1. juli 1999 kl 1800, Orange.

Norsk «cabaret junk rock» på sitt beste, kan minne om Rocket From The Crypt og bør kunne få liv i publikum. Spilte på årets Øya-festival og starter hovedscenen på årets Roskilde-festival.

til toppen

I-Cube (F)

Spiller: Lørdag 3. juli 1999 kl 2000, Tech one.

I:Cube (Nicolais Chaix) er en franskmann som spiller house (deep/elektrofisert/discofisert). Opererer også under navnet Chateau Flight (sammen m/C. Choen). Soundet ligger nærmere Superdiscount enn Resepect is burning. På samleren Versatile 98 er det flest låter med ham alene og sammen med andre.

Anbefalte utgivelser:

til toppen

Jello Biafra (US)

Spiller: Fredag 2. juli 1999 kl 1500 og 1900, White.

Født under navnet Eric Boucher og kjent som leder i hardcorepønk-gruppa Dead Kennedys som ble dannet i 1978. Et svært politisk band som ga ut plater helt til 1986 – muligens utslitte etter å ha vunnet rettssaken som de ble dratt inn i på grunn av plakaten i plata Frankenchrist i 1985. Han er også eier av plateselskapet Alternative Tentacles. Etter Dead Kennedys har Jello Biafra opptrådt som soloartist med både musikk og «spoken word» der han tar opp aktuelle temaer.

Anbefalt utgivelse:

til toppen

Lords of Svek (S)

Spiller: Søndag 4. juli 1999 kl 1830, Tech two.

SVEK er et svensk houseplateselskap. Vi har bare hørt et par låter, men det kan være verdt å sjekke nærmere på festivalen.

til toppen

MAAS (UK)

Spiller: Lørdag 3. juli 1999 kl 1800, Tech one.

MAAS (Ewan Pearson), spiller mest house (deep) pluss noe d&b. Har også remixet en I:Cube-låt på Versatile 98-samleren.

Aktuelle utgivelser:

til toppen

Mercury Rev (US)

Spiller: Søndag 4. juli 1999 kl 1930, Yellow.

Grunnlagt i Buffalo i USA på slutten av 1980-tallet, men har til tross for store personkonflikter gjennom årene klart å gi ut plater. Muligens på grunn av sin mentor Tony Conrad.

Anbefalt utgivelse:

til toppen

Ministry (US)

Spiller: Torsdag 1. juli 1999 kl 1730, Green.

Ledes av Al Jourgensen og kan beskrives som heavy industri-metal rock. Startet som synthfunkduo i 1981 før de gikk over til å bli en av verdens største industriterrorister. Siden gruppa skal spille i det grønne teltet, er dette en flott mulighet for å få blåst ut ørene allerede på torsdag ettermiddag.

Aktuelle utgivelser:

til toppen

Motorpsycho (N)

Spiller: Lørdag 3. juli 1999 kl 1930, Yellow.

Gir begrepet Trønderrock et nytt innhold med sin blanding av progressiv rock, pop og metal. De startet opp i 1989 og har fått en drøss strålende kritikker og priser opp gjennom årene. Erfarne festivalgjengere har naturligvis sett Motorpsycho flere ganger før.

til toppen

Mouse on Mars (D)

Spiller: Fredag 2. juli 1999 kl 2330, White.

Tysk post-tekno duo dannet i 1993 bestående av Andi Toma og Jan St. Werner. De kjent for å leke med lyd og har sin egen label Soniq, men gir ut sine egne plater på labelen Too Pure.

Aktuelle utgivelser:

til toppen

Maryam Mursal (SOM)

Spiller: Lørdag 3. juli 1999 kl 1915, Ballroom.

Regnes som en av de store stjernene i Afrika. Flyktning fra Somalia som nå er bosatt i Danmark. Hun var stor stjerne i Somalia, men måtte flykte hals over hode med sin familie på grunn av borgerkrigen i Somalia.

Aktuell utgivelse:

til toppen

µ-Ziq (UK)

Spiller: Lørdag 3. juli 1999 kl 2145, Tech Two.

Består av Michael Paradinas og fikk raskt stor status etter sin første utgivelse i 1994. Musikken har blitt karakterisert som industriell tekno hvis noen absolutt må ha en bås å putte denne artisten i.

Anbefalte utgivelser:

til toppen

Orbital (UK)

Spiller: Fredag 2. juli 1999 kl 2400, Tech one.

Brødrene Hartnoll som utgjør bandet Orbital opererer i grenseandet mellom electronica og house. Var tidlig på techno-scenen i begynnelsen av 90-tallet, men har de klart å fornye seg?

Aktuell utgivelse:

til toppen

Pole (D)

Spiller: Søndag 4. juli 1999 kl 1600, Tech One.

Består av Stefan Betke fra Berlin. Spiller lavmælt lydcollage med knitring og dub. Kan minne om Oval.

Anbefalte utgivelser:

til toppen

Radio Tarifa (E)

Spiller: Søndag 4. juli 1999 kl 1330, Yellow.

Radio Tarifa holder til i Madrid og spiller stort sett på tradisjonelle instrumenter i grenselandet flamenco/arabisk/middelalder. Tarifa er den sydligste spissen av Spania – nær nok Nord-Afrika til at man kan høre morgenbønnen i moskeene på ande siden av Gibraltarstredet.

Anbefalte utgivelser:

til toppen

Rasmus (S)

Spiller: Fredag 2. juli 1999 kl 1800, Tech One.

Hvis du liker litt spretten og lett fordøyelig techno, kan svenske Rasmus som utgis på det engelske plateselskapet Bolshi, være tingen.

Anbefalt utgivelse:

til toppen

The Residents (US)

Spiller: Lørdag 3. juli 1999 kl 2400, Green.

The Residents er kanskje det merkeligste bandet som noen gang har spilt på Roskilde-festivalen. Gruppa kommer fra San Francisco og består av fire uidentifiserte personer som opptrer på scenen i masker. Ryktene sier at kun to av medlemmene er faste – den ene med bakgrunn i reklamebransjen og den andre med en stor arv. De startet sin karriere tidlig på 1970-tallet og måtte grunnlegge sitt eget plateselskap Ralph Records for i det hele tatt å få gitt ut musikken sin. Kjente band som Yello, Tuxedomoon og Renaldo And The Loaf startet senere også sine karrierer på Ralph Records. The Residents debuterte med en single i 1972 og kom ut med sitt første album Meet The Residents året etter. Fram til slutten av 1980-tallet kom det ut en rekke enestående utgivelser. På 90-tallet har de konsentrert seg mer om prisbelønte CD-ROM utgivelser som Freak Show og Bad Day On The Midway, mens musikken ikke har hatt den samme spenst som tidligere.

Med sin dekonstruksjon av amerikansk popmusikk, coverversjoner av kjente rockelåter og sin serie portretter av kjente amerikanske komponister (paret George Gershwin/James Brown på den første utgivelsen, og paret John Philip Sousa/Hank Williams på den andre), likner de ikke på noe annet du har hørt tidligere. Den som var så heldig å oppleve The Residents i en av sine to eneste konserter i Norge (Ungdomshuset i Tromsø den 3. oktober og Den Norske Opera den 6. oktober 1986) valfarter sannsynligvis til Roskilde-festivalen i år – det kan bli en uforglemmelig opplevelse igjen…

Noen få anbefalte utgivelser:

til toppen

Rizwan-Muazam Qawwali Group (PAK)

Spiller: Lørdag 3. juli 1999 kl 1445, Ballroom.

Dette er den yngste og meste spennende gruppe Qawwali som har kommet fra Pakistan på lang tid. Gruppen ledes av fire unge brødre som er nevøer til Nusrat Fateh Ali Khan og bærer vokaltradisjonen Qawwali videre etter ham. De kommer fra en direkte familielinje av Qawwali-sangere som strekker seg 5 århundrer bakover i tida.

til toppen

Salamat (EGY)

Spiller: Lørdag 3. juli kl 1700, Ballroom.

Nubia lå i Egypt inntil 1960-tallet — omtrent der Nassersjøen ligger i dag. Medlemmene i gruppa Salamat kom seg heldigvis unna i tide og spiller svært rytmiske og dansbare musikk. For den som kan huske tilbake til Roskilde-festivalen søndag 29.09.97, så holdt Ali Hassan Kuban som også kommer fra Nubia sted en glimrende konsert

Anbefalt utgivelse:

til toppen

Schneider tm (D)

Spiller: Søndag 4. juli 1999 kl 1700, White.

Schneider tm alias Dirk Dresselhaus er et enmannsprosjekt fra Tyskland som kan minne om Mouse On Mars.

Anbefalt utgivelse:

til toppen

Solex (NL)

Spiller: Lørdag 3. juli 1999 kl 0300, White.

Solex alias Liesbeth Esselink driver en platebutikk i Amsterdam. Fjorårets vel mottatte slager Solex vs. the Hitmeister ble visstnok gjort unna på 8 dager (mixing inkludert).

Aktuelle utgivelser:

til toppen

Spain (US)

Spiller: Søndag 4. juli 1999 kl 1900, White.

En klassisk alternativ rock-tolkning av blues og soul. Vokalist Josh Haden er sønn av den kjente jazzmusikeren Charlie Haden.

Aktuelle utgivelser:

til toppen

Stereophonics (UK)

Spiller: Torsdag 1. juli 1999 kl 1830, Yellow.

Stereophonics kommer fra Wales og ble grunnlagt i 1996. Dette rockebandet har herjet singellistene i UK siden 1997 og ligger kanskje i kategorien «tradisjonell rock’n’roll låtskriving og historiefortelling».

til toppen

Swayzack (UK)

Spiller: Lørdag 3. juli 1999 kl 1730, Tech two.

Swayzak består av D. Brown og J. Taylor. Deephouse.

Aktuell utgivelse:

til toppen

Transglobal Underground (UK)

Spiller: Lørdag 3. juli 1999 kl 2130, Ballroom.

Frontfiguren i Transglobal Underground er magedanser og vokalist Natacha Atlas. De andre i bandet opererer under psevdonymer. Bandet sier de spiller sin egen versjon av post-kolonial engelsk musikk. De blander arabiske, tyrkiske og jødiske elementer inn i musikken.

Aktuelle utgivelser:

til toppen

B-gjengen hovedside
Opprettet: 26.5.1999 av B-gjengen (obskuristene)
Sist endret:
B-gjengen logo