Roskilde 2000 — anbefalinger

Vi i B-gjengen (obskuristene) har vært på et utall musikkfestivaler over hele verden i mange år. Sammen med årelang intens platekjøping, har vi opparbeidet en innsikt over det som rører seg i musikkverden over en stor bredde.

Derfor vil vi gjerne dele noe av dette med dere i en anbefaling over det vi synes er verd å få med seg på Roskilde-festivalen 2000.

Vi har særlig interesse for kvalitetsartister som kanskje ikke er særlig kjent, men som vi mener fortjener et mye større publikum.

Denne siden ble oppdatert med personlige betraktninger over den enkelte artist framover mot festivalens begynnelse.

Amon Tobin (UK)

Spiller: Lørdag 1. juli 2000 kl 1430, Tech

Amon Tobin kommer opprinnelig fra Brasil, men flyttet til England på 80-tallet. Han utgir platene sine på den engelske kremlabelen Ninja Tune. Her blir det en blanding av hip-hop, jazz, ambient og dub. Det er ikke alltid han benytter den den sløye jazzen som mange av hans kollegaer blander inn – her tas også bo og frijazz med. Hans siste utgivelse «Supermodified» er mer melodiøs enn de tidligere utgivelsene hans.

Aktuelle utgivelser:

til toppen

Biosphere (N)

Spiller: Søndag 2. juli 2000 kl 1500, Club Roskilde

Biosphere bør være kjent for de fleste og består av Geir Jenssen. Han var en del av elektronikaens stamfedre i Norge og var også med i Bel Kanto (ja, de het ikke «Bel Canto» den gangen) helt i begynelsen før han startet sin solokarriere som Bleep. Utgivelsene hans har fått god omtale både i Norge og i utlandet og musikken ligger i området ambient techno.

Aktuelle utgivelser:

til toppen

Calexico (US)

Spiller: Lørdag 1. juli 2000 kl 1600, White

Calexico spiller en slags Country med innslag av mariachi- og amerikansk folkemusikk.

Kjernen i Calexico er John Convertino og Joey Burns og de kommer fra Tuscon i Arizona. De spiller også i bandene Giant Sand og OP8. Gruppa slo i gjennom med albumet «The Black Light» fra 1998 og var det beste bandet i trippelkonserten de hadde med Lampshop og Vic Chesnutt på Gamla i Oslo 2. oktober samme år.

Aktuelle utgivelser:

til toppen

Eliades Ochoa Y El Quarteto Patria (Cub)

Spiller: Lørdag 1. juli 2000 kl 2100, Ballroom

Eliades Ochoa er kjent som en av medlemmene i cubanske Buena Vista Social Club og er faktisk den som synger og spiller gitar på åpningssporet på denne utgivelsen fra1997. I likhet med mange fra Buena Vista Social Club, turnerer også han med eget band nå i sommer. Sjøl om disse kara er «over alt» nå for tiden og har tatt av overfor de store massene, tror vi dette kan bli en hyggelig konsert. Sjekk også Juan De Marco’s Afro Cuban All Stars som også kommer fra Buena Vista Social Club.

Aktuelle utgivelser:

til toppen

Gjallarhorn (FIN)

Spiller: Lørdag 1. juli 2000 kl 1700, Ballroom

En ung folkemusikkgruppe fra den svensktalende delen av Finland som blander finsk folkemusikk med globale elementer som blant annet didgeridoo. Gruppa består av David Lillkvist, Jenny Williams og Christopher Ohman.

Aktuelle utgivelser:

til toppen

Goran Bregovic Wedding & Funeral Band & Orchestra (Bos)

Spiller: Søndag 2. juli 2000 kl 1930, Orange

Goran Bregovic kommer fra Bosnia og er kjent som filmmusikkomponisten til Emir Kusturicas filmer. Før dette var han mest kjent som jugoslavisk rockestjerne i bandet Bijelo Dugme. Vi forventer en konsert med livlig og sprudlende øst-europeisk sigøynermusikk. Hans nyeste utgivelse «Ederlezi» inneholder kutt fra filmmusikken hans.

Aktuelle utgivelser:

til toppen

Juan De Marco’s Afro Cuban All Stars (Cub)

Spiller: Torsdag 29. juni 2000 kl 2200, Yellow

Juan De Marco kommer også fra Buena Vista Social Club og har med sitt band Afro Cuban All Stars også med mange fra Buena Vista Social Club utgivelsen. Det har vist seg tidligere at «gamle gubber» kan være med i det livligste bandet på Roskilde-fiestivalen, og det kan godt hende at det skjer igjen…

Aktuelle utgivelser:

til toppen

Master Musicians of Jajouka (Mar)

Spiller: Fredag 30. juni 2000 kl 0230, White

Gammel transemusikk fra Marokko med Master Musicians of Joujouka har påvirket så forskjellige vestlige folk som William Burroughs, Brian Jones, Ornette Coleman og Bill Laswell. Det er minst to emsembler som gjør krav på navnet Master Musicians of Jajouka. Brian Jones foretok feltopptak med ensemblet i 1971, men dette er mer preget av hva Brian Jones trodde han hørte enn det som faktisk ble spilt. De senere innspillingene er mer jordnære og edruelige uten ytre effekter av noe slag.

Aktuelle utgivelser:

til toppen

Nine Inch Nails (US)

Spiller: Torsdag 29. juni 2000 kl 2030, Orange

Et enmannsband bestående av Trent Reznor som har holdt på siden 1989. Trent Reznor har kanskje æren av å ha bragt industry-sjangeren til massene, men har også tatt inn elementer av prog-rock. Hvis du kan holde ut tekstene hans, har musikken mye å by på.

Aktuelle utgivelser:

til toppen

Oval (D)

Spiller: Lørdag 1. juli 2000 kl 1500, Club Roskilde

Tyske Oval var opprinnelig en trio, men består nå av kun Marcus Popp. De kombinerer elementer av avantgarde med digitalt lyddesign og har basis i en filosofisk forankring i betingelsene for den musikalske skapelsesprosess i den digitale produksjonens tidsalder.

Aktuelle utgivelser:

til toppen

Roni Size Reprazent (UK)

Spiller: 29.06.2000, 22:30, Tech

Roni Size kommer fra Bristol med aner fra Jamaica og er en av Storbritannias pionerer innen drum’n’bass. Sjøl om han ikke har så mange utgivelser bak seg, har han fått stor innflytelse som produsent og eier av plateselskapet Full Cycle.

Aktuelle utgivelser:

til toppen

Tarwater (D)

Spiller: Fredag 30. juli 2000 kl 2300, White

Tysk duo bestående av Bernd Jestram og Ronald Lippock. Lippock deltar også i bandet «To Rococo Rot». Musikken er stort sett instrumental med innslag av vokale elementer. Hvis bandet absolutt skal settes i bås, er post-rock den mest nærliggende sjangeren. Bandet startet i 1996, men slo kanskje gjennom først med bandets andre utgivelse «Silur» fra 1998. Tarwater har også samarbeidet med Tikiman på utgivelsen «Like a Miracle» som også deltar på årets Roskilde-festival.

Aktuelle utgivelser:

til toppen

Tikiman (D)

Spiller: Lørdag 1. juli 2000 kl 1930, Club Roskilde

Tikiman er vokalist kommer fra den Dominikanske Republikk, men bor i Berlin og har samarbeidet med folka fra selskapene Basic Channel og Chain Reaction. Utgivelsen fra 1998 med Rhythm & Sound er dub som her ligger i grenselandet mellom reggae og techno.

Aktuelle utgivelser:

til toppen

Yat-Kha (Tuva)

Spiller: 30.06.2000 12:00, White

Yat-Kha kommer fra Tuva og hovedpersonen Albert Kuvezin ser ut som en heavyrocker. Gruppas første album «Yenisei Punk» kom ut på det finske plateselskapet Global Music Centre og lå lenge på World Music listene. Gruppa spiller ikke tradisjonell tuvansk musikk, men gir mer et bilde på hva som har skjedd etter at elektrisiteten kom til Tuva. Yat-Kha byr likevel på ekte strupesang.

Aktuelle utgivelser:

til toppen

B-gjengen hovedside
Opprettet: 04.06.2000 av B-gjengen (obskuristene)
Sist endret:
B-gjengen logo