Strupesang

Denne første norske strupesangsiden er foreløpig nokså enkel, en lenkesamling og litt til. Utseendet vil nok forandre seg etter hvert.

Strupesang vil i denne sammenheng stort sett si tuvinsk høømei og mongolsk høømii.

Jeg vil forsøke å fange opp det som skjer i Norge, det er mer enn man kanskje skulle tro:

Nyheter

I november skjer det litt i Oslo:

Den kjente tuvinske rockegruppen Yat-Kha spiller på Blå 3. november.

Den tuvinske sjamanen og strupesangeren Nikolai Oorzhak (album: Algysh) opptrer på årets alternativmesse i Oslo Spektrum. Det blir tre konserter, 18., 19. og 20. november, og to korte kurs i tuvinsk strupesang, 18. og 20. november. Han gir en litt lengre innføring på Unity-senteret 21. og 22. november.

Riddu Riððu-festivalen i Kåfjord har ofte strupesang på programmet. I 2005 var det Tsjangy haia fra Tuva og Tsjeinesj Baitusjkina fra Altai.

Okna Tsagan Zam fra Kalmykia (Halimag) gjorde stor lykke under den internasjonale folkemusikkfestivalen i Førde. Han ble intervjuet i Bergens Tidende. Albumet A journey in the steppe – Shaman voices, som kom i 2004, har slått an på verdensmusikkscenen.

Sort KanalRadio Nova sender strupesang regelmessig, som for eksempel i et par musikalske reisebrev fra Tuva, sendt i 2000 og 2003.

Det strøymer på med nye strupesangplater i 2005:

Fra Tuva:

Det aller første soloalbumet med en kvinnelig strupesanger er med Choduraa Tumat fra Tyva Kyzy (nå også med offisiell hjemmeside). Belek (gaven) heter det.

Gendos Chamzyryn kom nettopp ut med sitt andre soloalbum Ham-dyt (sjamantreet). Det første, Kamlaniye, (sjamanritualet) kom i 2004. Som medlem av K-Space, det vil si sammen med de britiske jazzmusikerne Tim Hodgkinson og Ken Hyder, spilte han for noen ganske få i Fredrikstad 2. september 2001. På begynnelsen av 90-tallet var han med i Biosintes, pionerer innen tuvinsk avantgarderock. Zhenya Tkachev, som nå spiller trommer i Yat-Kha, var også med der.

Yat-Kha sin 2005 Bootleg er tatt opp på konserter i London og Frankrike. Re-Covers, med helt egne vrier på blant annet Kraftwerk, Motörhead og Santana, kom ut tidligere i år.

Chirgilchin gir ut plater som ikke alltid er så lett å få fatt i. I år kom Collectible.

Sammen har Andrei Mongush og Salgal laget V patsjote (i aktelse, dvs. populær). Ifølge reklamen er denne CDen et møte mellom strupesang og dubreggae. Andrei er musikklærer, og Salgal er noen av elevene hans. Han var alt en lokal popstjerne da han ble med i Hün-Hürtü i 2003.

Fra Finland:

Våren 2005 kom det to finske strupesangplater, Traktorist fra Cedip Tur og Dük ortuluktung ünü (lyden fra Saueøya) fra Cedip Tur-medlem Imre Peemot.

Fra Japan:

Tarbagan kom nettopp med sitt tredje album, Nodoomi – Steppean diorama.

Strupesang på internett

pil opp

Det kommer mer …

mye, mye mer …

pil opp


B-gjengen (obskuristene)
Opprettet: 4.10.2001 av Morten Abildsnes
Sist endret: